söndag 8 juli 2012

fest och fine dining med spellevinkstaff

Helt galet kiva kväll på köket igår!
Det var alltså kammarmusikens avslutningsfest-middag. En stor buffé med rätter som:  

Blåmusslor, kammusslor, valkött(aj aj...whale meat with green peace..), renhjärta, ren-tartar, älg, hjort inrefilé, lamm inrefilé, oxe-entrecote...och såklart en massa laxrätter, sallader, vegetariska rätter, och glass-buffé.

Eftersom jag tydligen har den bästa engelskan bland kökspersonalen så blev det min uppgift att skriva lappar med rätternas engelska namn. Det fanns ingen tid att sätta sig ner och fundera, konsultera en ordbok eller wikipedia, så det var bara att improvisera och hoppas att det var någotsådär..."blueshell mussel", "raindeer heart", "whale meat", "elk" osv...
Sen fick jag veta att jag också skulle vara den som välkomnade gästerna till middagen efter att dom satt sig, och så skulle jag presentera middagens urval lite. Så jag hade typ fem minuter på mig att mentalt förbereda mig, och sen skulle jag ut och "hålla tal" på engelska inför 80 pers. Såklart glömde jag omedelbart bort vad viltkött är på engelska(alltså "game"), så jag presenterade buffén som "a wide variety of fish, seafood, wilderbeast and other types of meat, vegetarian dishes and sallads. And as usual there is also a dessert-buffet". Det gick nog bra, åtminstone applåderade alla glatt.
Stämningen var på topp både bland gäster och staff. Maten gick åt som smör i solsken, och var gång jag gick min "runda" runt buffén för att se om nåt skulle fyllas på, så var det nån gäst som stannade mig för att berömma maten, berömma Sund, och fråga varifrån jag kommer/om jag är fastanställd/visst var jag här förra sommaren också? Vid två skilda tillfällen var det folk som hade slagit vad om varifrån jag var. De flesta gissade på Sverige förstås!
I köket var det som att jobba med en grupp busungar! Svein-Arne drömde högt om pistacheglass och i pausen sprang han in på skafferiet och hämtade ut chokladkonfektpaket "så att personalen skall orka hela kvällen", Tonje och Klara boxade varann på brösten(puppena) och Tonje smög sig på mig bakifrån och knep mig i sidorna två gånger och båda gångerna blev jag lika skrämd, alla mobbade Trude hela kvällen för att hon bara är 18 och inte har körkort. I slutet av kvällen lyfte Svein-Arne upp Tonje och hivade ner henne i stora köks-sinken för att han skulle spola henne med kallvatten så hon lugnade ner sig. Och alla skrek av skratt! Jag undrade nog lite vad gäster skulle ha trott om dom plötsligt skulle ha kommit in i köket. Hela kökspersonalen blev också utkallad i matsalen och så fick vi stående ovationer för veckans mat och service. Vi tackade, bockade och gick tillbaks till köket var vi märkte att Svein-Arne saknades. Han hade smugit till Glassbuffén och kom tillbaks med en stor portion pistacheglass, strössel, pärongelé, vaniljsås och samma min som en busig småunge. Och Tonje reagerade som ett avundsjukt och lurat syskon och rusade såklart också hon och försåg sig med glass. Så det blev glasspaus innan vi städade undan för kvällen.
Blåshell

Efter jobbet gick jag på promenad och tog foton.









 









Och så måste jag berätta om VÄRLDENS GODASTE KNÄCKBRÖD!!! Det är Tonjes recept på glutenfritt, mjölkfritt, sunt knäckebröd. Det är helt addikterande på riktigt! Alla anställda smyger av och an till köket bara för att sno till sig bitar av de. Men jag har varit duktig och int ätit av det på någon vecka. Det är så mycket frön i det så min mage tycker int helt om. Speciellt när det ju är så gott att man int kan äta bara lite, utan det blir minst fyra rutor..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar